Bastiaans idee verdient Qredits

Het is negen uur s'ochtends, de hippe Utrechtsestraat in Amsterdam ontwaakt en ondernemers openen hun deuren, wassen hun ramen en bereiden de dag voor.

Bij Lite & Dark is er al volop leven. In de lichte en frisse bar staat een enthousiaste studente de appels aan te vullen. De lounge muziek staat aan, de ramenwasser drinkt even koffie en Bastiaan zit in zijn kantoortje achter zijn laptop zijn mails te lezen.

Gezond en verleiding

Lite & Dark, het is geen café, het is geen restaurant, het is geen lunchroom, maar het is wél precies wat Bastiaan Spohr in 2009 voor ogen had: een ruimte waar mensen gezonde en eerlijke fruitshakes kunnen drinken, maar ook verleid worden door heerlijke chocolade frambozen, chocolade fondue en brownies. Een ruimte waar gezond leven én verleiding samen gaan. Balans, dat is het woord wat Bastiaan veel noemt in zijn verhaal. Balans tussen gezond eten en genieten van het leven.

Dit is een compleet andere omgeving dan waar Bastiaan zich lang in heeft begeven. Sobere kantoren, mensen in pak en veel computers. Hij werkte in de Fusie & Overname markt, zeventig uur per week en verdiende goed geld. Spannend in het begin, maar de uitdaging hield op en Bastiaan dacht na over zijn toekomst. "Als ik zo doorga, word ik op een gegeven moment partner, doe ik nog steeds hetzelfde werk, verdien ik nog meer geld en dan...?" Bastiaan zei zijn baan op, ging reizen en tijdens zijn avontuur werkte hij verschillende ideeën uit, waaronder Lite & Dark. In eerste instantie dacht hij aan gezonde fruitshakes: verse (alles wordt ter plekke geschild), eerlijke (alle producten zijn biologisch) en gezonde drankjes. Maar er miste wat. Want, zoals Bastiaan het zelf zegt: "Het leven gaat niet alleen maar om gezond zijn. Er is zoveel verleiding in het leven en ikzelf laat mij ook vaak genoeg verleiden. Genieten is juist de balans daartussen vinden." Donkere chocola is voor Bastiaan zo'n verleiding. Zo ontstond ook de naam Lite (de fruitshakes) en Dark (de donkere chocola).

Financiering

Een prachtige ruimte in één van de bekendste Amsterdamse winkelstraten moest zijn idee werkelijkheid gaan maken. Gelukkig had Bastiaan wat spaargeld, familiegeld en kon hij een lening krijgen bij de Gemeente van Amsterdam. Het ontbrak hem nog aan 30.000 euro. Een klein bedrag, waarvan Bastiaan dacht dat hij dat via de bank wel zou kunnen regelen. "Ik was gewend om te praten over miljoenen, dus moest best even slikken toen een jong meisje achter de balie mij wist te vertellen dat ik geen lening kon krijgen van 30.000 euro." Qredits was de volgende stap en toen ging het snel. "De website zag er makkelijk en toegankelijk uit, een aanvraag was zo gedaan." De bedrijfsadviseur kwam langs, het krediet werd gestort en in september 2010 ging Lite & Dark open!
"Toen heb ik echt een ontzettend moeilijk jaar gehad, waarin ik het zonder hulp niet gered had." De winkelstraat lag helemaal open, een project wat gestopt had moeten zijn in mei 2010. Bastiaan geloofde in zijn concept, zette door en gelukkig met succes. Vanaf 2012 is zijn omzet elk jaar verdubbeld, heeft hij zijn assortiment uitgebreid met soepen en broodjes én opent hij in mei dit jaar zijn tweede vestiging op de Zeedijk in Amsterdam.

Het uitbreiden naar andere plekken en steden is onderdeel van het plan. "Biologisch fruit is duur en de marges zijn klein." Om een goede business case te hebben, is het nodig om verschillende vestigingen te hebben. Voor het opzetten van de tweede vestiging klopte Bastiaan weer aan bij Qredits. "Ik vond het een fijne samenwerking, dus waarom zou ik ergens anders heen gaan?"
"Lite & Dark succesvol neerzetten, dat is mijn missie. Dat ik ervan moet leven is natuurlijk wel belangrijk, maar mijn passie ligt bij mijn concept. Ik ben Lite & Dark en daarom gaat het misschien ook zo goed, ik verkoop gewoon mijzelf", eindigt Bastiaan lachend.

scroll naar benedenscroll naar boven