Wil je méér bieden aan ondernemende leerlingen?

Tijdens het EigenBaas Onderwijsprogramma worden leerlingen meegenomen in de basis van ondernemerschap en ontdekken ze hoe een ‘ondernemende houding’ daarbij kan helpen.

Alle aspecten van het ondernemerschap komen aan de orde, maar ook een ondernemende houding wordt gestimuleerd. Het zien van kansen en het benutten hiervan is waardevol voor de toekomst en vergroot de kans op de arbeidsmarkt.

Het EigenBaas Onderwijsprogramma in 5 stappen

Het EigenBaas Onderwijsprogramma voor havo- en vwo-leerlingen wordt veelal ingezet als project binnen het vak Economie of Management & Organisatie. Qredits ontwikkelde een e-learning waarbij de leerling op een leuke manier kennismaakt met alle facetten van het ondernemerschap.

Tijdens de e-learning bedenken de leerlingen een fictief bedrijf en vullen stap voor stap hun ondernemingsplan en financieel plan in. De uitwerking van termen als ondernemer en onderneming komen aan bod. Vervolgens wordt een marketingplan opgesteld en zullen de verschillende onderdelen van het financieel plan worden behandeld.

Projectvak

  •  ‘Ik word EigenBaas’ binnen het vak Economie of Marketing & Organisatie
  • Als school bepaal je zelf in hoeveel weken/maanden het programma wordt doorlopen
5 stappen eigenbaas havo vwo
Stap 1

De kick-off

De docent start met een kick-off sessie, waarbij uitleg wordt gegeven over het EigenBaas Onderwijsprogramma en het werken met de e-learning. Qredits helpt de docent een handje op weg en levert een draaiboek en PowerPointpresentatie aan.

Stap 2

Aan de slag met de e-learning

In stap 2 van het programma gaan de leerlingen in de lessen aan de slag met de e-learning. In de lessen wordt aandacht besteed aan ondernemen: hoe maak je een marktanalyse, een financieel plan en een concurrentieanalyse? De e-learning ‘Ik word EigenBaas’ dient als leidraad en staat boordevol inspiratie en handige tips!

Eigenbaas e-learning
Stap 3

Gastles

In het derde onderdeel kom een EigenBaas gastdocent een interactieve gastles verzorgen op school! Deze gastdocent kan uit eigen ervaring veel vertellen over het ondernemerschap. De leerlingen ervaren deze les vaak als zeer inspirerend.

Deze gastles bestaat uit vier onderdelen;

  • Spelvorm waarbij de leerlingen getriggerd worden in het vormen van hun mening m.b.t. ondernemerschap
  • Korte presentatie met leuke feitjes en cijfers over (bekende) ondernemers, afgesloten met een quiz
  • Real-life case, een echt ondernemingsplan, om te bestuderen en te bespreken
  • Hét praktijkverhaal van de ondernemer
Stap 4

Vragenuurtje

Deze vierde stap staat in het teken van een vragenuurtje. Alle vragen kunnen nu worden gesteld aan de docent! Hoe ver zijn de leerlingen nu met hun plan? Heb je als docent nog tips om het ondernemingsplan te verbeteren? En hoe realistisch zijn de cijfers? Dit is een goed moment om de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten en om te beginnen met de voorbereidingen van de pitch.

Stap 5

Pitch & Certificaat

Het laatste onderdeel van het programma is aangebroken. De leerlingen hebben wekenlang hard gewerkt aan hun ondernemingsplan en gaan het plan nu presenteren. Voor de rest van de klas én een deskundige jury! De jury wordt gevormd door de EigenBaas gastdocent en enkele docenten van de school. Iedere leerling die het EigenBaas Onderwijsprogramma succesvol afrondt, ontvangt het EigenBaas certificaat.

EigenBaas certificaat
  • Beroepshouding ontwikkelen
  • Informatievaardigheden ontwikkelen
  • Probleemoplossend werken
  • Eigen leerproces sturen

Waarom EigenBaas?

Helder

Het programma heeft een duidelijke structuur van vijf stappen en daarnaast leidt de e-learning de leerlingen door alle facetten van het ondernemingsplan. De leerling wordt aangespoord om na te denken over zijn of haar persoonlijke kwaliteiten. Maar kijkt ook naar behoefte en de kansen op ‘de markt’.

Doelgericht

Aan het einde van het EigenBaas Onderwijsprogramma heeft iedere student een ondernemingsplan, financieel plan, marketing/verkoop plan geschreven.

Ondernemen

De school kan er voor kiezen om het plan (deels) in de praktijk te laten brengen. Al zullen de echte ‘ondernemers in spe’ al  uitpakken tijdens het pitchmoment en zich onderscheiden.

Uniek

Ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven zetten zich vrijwillig in om dit EigenBaas Onderwijsprogramma tot een succes te maken. Door de inzet van ondernemers, die zich vanuit heel Nederland hebben aangemeld om de gastlessen te verzorgen, bieden wij meer dan alleen een lespakket!