Zijn jouw studenten net iets ondernemender?

Tijdens het EigenBaas Onderwijsprogramma ontdekken en ontwikkelen studenten ondernemerschapsvaardigheden en zetten de eerste stappen richting het opzetten van een eigen onderneming.

Alle aspecten van het ondernemerschap komen aan de orde. Denk aan: persoonlijke ondernemerskwaliteiten, uitwerken van je idee, marktanalyse, marketingplan, verkoopproces, inkoopproces, financiële plan, belastingen en pitchen.

Het EigenBaas Onderwijsprogramma in 5 stappen

Het EigenBaas Onderwijsprogramma voor het hbo wordt veelal ingezet als project in het eerste jaar. Qredits ontwikkelde een e-learning waarbij de studenten kennismaken met alle facetten van het ondernemerschap. Zo onderzoeken ze hun eigen ondernemerskwaliteiten, maar werken ook hun eigen idee uit in een ondernemingsplan. Een EigenBaas gastdocent, een professional uit het bedrijfsleven, vertelt over zijn of haar eigen ervaring als ondernemer.

Projectvak

  • ‘Ik word EigenBaas’ hbo jaar 1
  • De school bepaalt zelf in hoeveel weken/maanden het programma wordt doorlopen
5 stappen eigenbaas hbo
Stap 1

De kick-off

De docent start met een kick-off sessie, waarbij uitleg wordt gegeven over het EigenBaas Onderwijsprogramma en het werken met de e-learning. Qredits helpt de docent een handje op weg en levert een draaiboek en PowerPointpresentatie aan. In een uitgebreide docentenhandleiding is alle informatie over het programma en de gebruiksaanwijzing voor het maken van kleinschalige rapportages opgenomen.

kick-off eigenbaas hbo
Stap 2

Aan de slag met de e-learning

In stap 2 gaan de studenten in de lessen aan de slag met de e-learning. Stap voor stap maakt de student zijn of haar eigen ondernemingsplan. De hoofdstukken gaan over: de kwaliteiten van een ondernemer, de onderneming, de omgeving, marktanalyse, marketingmix, het verkoopproces, het inkoopproces, het financiële plan en het pitchen en presenteren.

e-learning eigenbaas hbo
Stap 3

Gastles

In het derde onderdeel kom een EigenBaas gastdocent een interactieve gastles verzorgen op school! Deze gastdocent kan uit eigen ervaring veel vertellen over het ondernemerschap. De studenten ervaren deze les vaak als zeer inspirerend.  

Deze gastles bestaat uit vier onderdelen;

  • Spelvorm waarbij de studenten getriggerd worden in het vormen van hun mening m.b.t. ondernemerschap
  • Korte presentatie met leuke feitjes en cijfers over (bekende) ondernemers, afgesloten met een quiz
  • Real-life case, een echt ondernemingsplan, om te bestuderen en te bespreken
  • Hét praktijkverhaal van de ondernemer
gastles eigenbaas hbo
Stap 4

Vragenuurtje

Deze vierde stap staat in het teken van een vragenuurtje. Alle vragen kunnen nu worden gesteld aan de docent! Hoe ver zijn de studenten nu met hun plan? Heb je als docent nog tips om het ondernemingsplan te verbeteren? En hoe realistisch zijn de cijfers? Dit is een goed moment om de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten en om te beginnen met de voorbereidingen van de pitch.

vragenuurtje eigenbaas hbo
Stap 5

Pitch & Certificaat

Het laatste onderdeel van het programma is aangebroken. De studenten hebben wekenlang hard gewerkt aan hun ondernemingsplan en gaan het plan nu presenteren. Voor de rest van de klas én een deskundige jury! De jury wordt gevormd door de EigenBaas gastdocent en enkele docenten van de school. Iedere student die het EigenBaas Onderwijsprogramma succesvol afrondt, ontvangt het EigenBaas certificaat.

certificaat eigenbaas hbo
  • Probleemgericht werken
  • Methodisch en reflectief denken en handelen
  • Sociaalcommunicatieve bekwaamheid
  • Besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid

Waarom EigenBaas?

Helder

Het programma heeft een duidelijke structuur van vijf stappen en daarnaast leidt de e-learning de studenten door alle facetten van het ondernemingsplan. De student wordt aangespoord om na te denken over zijn of haar persoonlijke kwaliteiten. De student leert de verschillende onderdelen van het financiële plan te begrijpen en toe te passen op zijn/haar eigen onderneming. Maar kijkt ook naar behoefte en de kansen op ‘de markt’.

Doelgericht

Aan het einde van het EigenBaas Onderwijsprogramma heeft iedere student een ondernemingsplan, financieel plan, marketing/ en verkoopplan geschreven. Met het geïntegreerde Business Model Canvas kunnen ideeën makkelijk bijgesteld worden en houdt de student het overzicht over de onderneming in slechts 1 A4.

Ondernemen

De school kan er voor kiezen om het plan (deels) in de praktijk te laten brengen. Al zullen de echte ‘ondernemers in spe’ al  uitpakken tijdens het pitchmoment en zich onderscheiden. Heeft een student een geweldige pitch en een levensvatbaar plan? Dan kijken we samen hoe we deze geboren ondernemer een goede start kunnen bieden. 

Uniek

Ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven zetten zich vrijwillig in om dit EigenBaas Onderwijsprogramma tot een succes te maken. Door de inzet van ondernemers, die zich vanuit heel Nederland hebben aangemeld om de gastlessen te verzorgen, bieden wij meer dan alleen een lespakket!